Museo Museo de Mallorca
Inventario 27003
Clasificación Genérica Escultura
Objeto/Documento Figura escultòrica
Título Lar
Materia/Soporte Bronze
Técnica Fosa a la cera perduda
Dimensiones Alçària = 22,70 cm; Amplària = 12,50 cm; Profunditat = 9,70 cm
Descripción Figureta de jove dansaire, presenta una de les cames flexionada i el peu elevat, cascavells en els turmells, túnica curta, el cap va tocat amb una corona de fulles de pàmpol. La cara riallera, aixecada tot mirant el vas ritual amb representació equina que sosté per sobre el cap amb la mà dreta. Amb l´esquerra sosté una pàtera a l´interior de la qual l´antic vas propi de l´antiga iconografia d´aquestes representacions ha esdevingut objecte semblant a una moneda, potser per síntesi formal o per interpretació confosa de l´artesà.
Iconografia Lar
Datación 1=100
Contexto Cultural/Estilo Cultura romana
Segona edat de ferro (600/500-123 aC)
Posttalaiòtic
Lugar de Procedencia Costitx
Lugar Específico/Yacimiento Son Corró
Clasificación Razonada Representa un déu lar, això és una de les divinitats protectores de les llars, de les famílies i fins i tot de les cruïlles i dels camps. Pel caràcter benèfic i protector que se´ls assignava es solien representar com aquest: adolescent, en posició dinàmica, ballant i portant corns de l´abundància, vasos rituals, pàteres o altres elements relatius al benestar de la família. De la sèrie coneguda dels lars, aquest és un dels més bells i millor conservats exemplars.
Aquesta peça va aparèixer en el santuari talaiòtic de Son Corró, el mateix en el qual cent anys abans, en el 1895, s´hi trobaren de manera fortuïta els caps de brau de Costitx, que en l´actualitat són al Museo Arqueológico Nacional, a Madrid. Amb motiu de la celebració del centenari d´aquestes importants troballes casuals l´any 1995 el Dr. Rosselló Bordoy escometé la neteja i restauració del santuari. Aleshores aparegueren nous objectes de bronze: una banya de bou, una figura de guerrer del tipus mars balearicus i aquest exemplar de deu lar, entre d´altres. En aquest context potser el lar tendria un sentit votiu que exemplificaria la vinculació d´un culte importat i assimilat a un espai sagrat talaiòtic, ja en època romana.
Ara per ara resulta agosarat apuntar si es tracta d´una producció local o d´una peça importada.
Bibliografía GUERRERO, V. Son Corró. Restauración (destrucció) del santuario prehistórico mallorquín más emblemático. 1996. p. 44; Revista de Arqueología 178.

INGLADA GRAU, H.; ORFILA PONS, Margarita. Catalogació II. Palma: 2005. p. 72; El món romà a les Illes Balears
catàleg d´exposició.

PALOU SAMPOL, Joana Maria. Lar. Arte en el dinero. Dinero en el arte [catàleg d´exposició]. Salamanca (m): Caja Duero, 2006, pp. 198-199.

SÁNCHEZ LEÓN, María Luisa; GARCÍA RIAZA, E.. Les Illes Balears en època romana. Palma: 2005. p. 51; El món romà a les Illes Balears
catàleg d´exposició.
Catalogación Palou Sampol, Joana Maria
Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6